Valpreventie – blijf op de been!
Elke 4 minuten valt een oudere en moet naar het ziekenhuis. Dit heeft veel gevolgen zoals pijn, niet meer goed zelf kunnen redden, niet mee kunnen doen aan activiteiten…
Vallen is te voorkomen door veel en goed te bewegen. Ook gezond eten en goed zien helpt om niet te vallen. Ook medicijngebruik kan een rol spelen.
Wat kunt u zelf doen?
- Blijf fit en beweeg dagelijks. Beweeg bijvoorbeeld mee met Drenthe Beweegt Samen: elke werkdag om 10.00 uur op RTV Drenthe.
- Doe balans en krachtoefeningen. Dit kan bij de 'Meer Bewegen voor Ouderen' groep van Impuls Welzijn, een sportvereniging of sportschool.
- Doe zelf balans en stabiliteit oefeningen. Deze zijn volop te vinden op internet, bijvoorbeeld op www.veiligheid.nl > valpreventie of vraag uw fysiotherapeut.
- Test zelf of u een verhoogd risico heeft om te vallen met de 'valrisico-inschatting'. Deze test vindt u op www.aaenhunze.nl/gala > valpreventie.
- Bij een laag valrisico kunt u gebruik maken van het lokale senioren beweeg aanbod of thuis zelf aan de slag gaan met valpreventie.
- Bij een matig valrisico kunt u meedoen aan een valpreventiecursus voor groepen in onze gemeente.
- Bij een verhoogd valrisico kunt u zelf een aanvullende valrisicotest doen. Met deze test kunt u bepalen of u een matig of hoog risico heeft. Als u dit zelf lastig vindt kunt u iemand vragen om u te helpen, bijvoorbeeld een seniorenbeweegaanbieder, een medewerker van Impuls Welzijn, een thuiszorgmedewerker of fysiotherapeut.
- Bij een hoog valrisico moet u naar uw huisarts voor een uitgebreidere valanalyse en krijgt u persoonlijk advies.
Valpreventiecursus
Een valpreventiecursus helpt ouderen om minder snel te vallen. De cursus is in een groep van 6 tot 10 mensen. U leert in de cursus oorzaken van vallen, u doet oefeningen om beter te bewegen en u krijgt tips om uw huis veiliger te maken.
Meer informatie over valpreventie vindt u op www.aaenhunze.nl/gala > valpreventie.