Aan de slag met biodiversiteit en klimaatadaptatie

Het klimaat verandert en dat merken we allemaal. Steeds vaker krijgen we te maken met extreem weer zoals hevige regenbuien en hittegolven. Klimaatadaptatie helpt ons om beter voorbereid te zijn op deze veranderingen, bijvoorbeeld door meer groen aan te leggen.

Ook biodiversiteit is belangrijk voor onze leefomgeving. Biodiversiteit betekent dat er veel verschillende planten, dieren en insecten zijn. Dit zorgt voor een gezonde en sterke natuur. Soorten hebben elkaar nodig: bijen en vlinders bestuiven bloemen, vogels houden schadelijke insecten onder controle en planten en bomen zorgen voor een prettige omgeving. 

Wat kunt u zelf doen? 

Iedereen kan bijdragen aan een groenere buurt. Bijvoorbeeld door een bloemenweide aan te leggen, een groen dak te plaatsen, bomen en struiken te planten of een bijenhotel te maken. Zelfs kleine maatregelen helpen al om de natuur sterker te maken en onze buurt beter bestand tegen klimaatverandering. 

Subsidie voor groene initiatieven 

De provincie Drenthe biedt subsidie aan (bewoners)groepen die samen willen werken aan vergroening. Projecten zoals bloemenweides, minder verharding, het planten van bomen, bijenhotels of groene daken komen hiervoor in aanmerking. Maar bijvoorbeeld ook het vergroenen van een schoolplein of speelplek. Zo maakt u samen uw buurt groener en klimaatbestendig. De subsidie vergoedt 100% tot een maximum van € 4.000,- per aanvraag. Meer informatie vind u op www.provincie.drenthe.nl. 

Subsidie afkoppelen regenwater 

De gemeente Aa en Hunze heeft een subsidie voor inwoners die regenwater niet meer via het riool afvoeren, maar het zelf opvangen in de tuin. Door het water bijvoorbeeld in een regenton op te slaan, kan het ’s zomers weer gebruikt worden om de tuin water te geven. De subsidie bedraagt €400,- voor een dakoppervlakte van minimaal 40m2.