Extra inzet op dorpsondersteuning

De gemeente Aa en Hunze heeft een bijdrage van € 130.000,- ontvangen voor het project Domein Overstijgende Samenwerking (DOS). De kern van het project is om de ondersteuning van inwoners over een andere boeg te organiseren.
De gemeente wil een groot gedeelte van het bedrag gebruiken voor het uitbreiden van dorpsondersteuning in andere dorpen. Daarnaast wordt een bedrag beschikbaar gesteld voor de bestaande dorpsinitiatieven in Gasselternijveen en Grolloo.

Sinds 2023 doen Dorpscoöperatie de Brug in Gasselternijveen en Grolloo Zorgt Samen beide mee aan het project ‘Acht geven op Mekare’. Een Drents project waar verschillende gemeenten aan meedoen. De kern van het project is om niet uit te gaan van wat mogelijk is vanuit verschillende wetten (zoals Wmo, zorgverzekeringswet of Wet Langdurige Zorg), maar de inwoner nog meer centraal te stellen. Kijken naar wat hij of zij nodig heeft om zo lang mogelijk zelfstandig mee te kunnen doen aan de samenleving en thuis te kunnen blijven wonen. De ondersteuning gebeurt vooral door inzet van vrijwilligers/buurtgenoten. 
 
Als blijk van waardering voor de inzet van beide dorpsinitiatieven reserveert de gemeente een bedrag van € 15.000,- per dorpsinitiatief voor toekomstige plannen. Het uitgangspunt is dat dit bedrag gebruikt wordt voor plannen die bijdragen aan het mee kunnen doen van inwoners en het vergroten van de samenredzaamheid in de dorpen. De rest van het bedrag wil de gemeente gebruiken om de dorpsondersteuning uit te breiden in andere dorpen.