College Aa en Hunze legt Mobiliteitsplan voor aan gemeenteraad

Het college van de gemeente Aa en Hunze heeft besloten het mobiliteitsplan voor 2024-2028 voor te leggen aan de gemeenteraad. Dit plan is een belangrijke stap om de gemeente veiliger, duurzamer en beter bereikbaar te maken. Nadat input van inwoners en dorpsbelangen is gekregen is het plan aangevuld. Het Mobiliteitsplan wordt op 24 oktober gepresenteerd aan de gemeenteraad. Daarna wordt het in een opiniërende raadsvergadering besproken op 28 november. De gemeenteraad stelt tenslotte op 12 december het Mobiliteitsplan vast.

Verkeersveiligheid verbeteren

In het nieuwe mobiliteitsplan staat hoe de gemeente de verkeersveiligheid en leefbaarheid wil verbeteren. Er is extra aandacht voor veilige fietspaden, toegankelijke stoepen en goede verbindingen voor het openbaar vervoer. Ook geeft het plan aan welke locaties aangepakt moeten worden om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Zienswijzen verwerkt

Van 22 juli tot en met 15 september 2024 kregen inwoners, dorpsbelangen en andere betrokkenen de kans om mee te denken over het plan. Suggesties konden in de vorm van een zienswijze schriftelijk ingediend worden bij de gemeente. In totaal zijn er 22 zienswijzen ingediend. Deze zijn samengevat in een reactienota. Een aantal van deze opmerkingen en suggesties zijn meegenomen en hebben geleid tot aanpassingen in het plan. 

Veilig en duurzaam verkeersnetwerk

De Asserstraat in Rolde is één van de locaties die als eerste wordt aangepakt om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit grote project heeft in 2024 al een start gemaakt door middel van het ophalen van knelpunten en mogelijke oplossingen samen met inwoners. De besluitvorming hierover en uitvoering hiervan volgen in 2025. Het mobiliteitsplan gaat niet alleen over grote projecten, maar ook over kleine, snelle verbeteringen in dorpen. Met dit mobiliteitsplan wil de gemeente een veilig en duurzaam verkeersnetwerk opbouwen waarin iedereen zich prettig en veilig kan verplaatsen, of het nu te voet, op de fiets of met de auto is. Het college kijkt uit naar de uitvoering van dit plan en naar de positieve veranderingen die het zal brengen voor de gemeente.