Rioolverstopping: wat te doen

Een verstopt huisriool is een vervelende situatie. Belangrijke vragen zijn dan: Waar zit de verstopping en wie lost het probleem op?

Uw woning is aangesloten op het gemeentelijk riool. De verbinding tussen de woning en het hoofdriool noemen we de huisaansluiting. Op de grens tussen uw deel en het gemeentelijke deel van de huisaansluiting ligt de zogenaamde erfscheidingsput. Deze erfscheidingsput is ook in eigendom, beheer en onderhoud van u als eigenaar/ bewoner.

Hoe kunt u weten of de verstopping zich bevindt in het eigen deel van de huisaansluiting of in het gemeentelijk deel?

  • U graaft uw erfscheidingsput op.

De locatie van deze erfscheidingsput hoort bij de perceeleigenaar/ bewoner bekend te zijn. De gemeente heeft de bij haar bekende huisaansluitingen gedigitaliseerd. Op www.aaenhunze.nl/rioolaansluiting kunt u deze huisaansluitingen downloaden. Staat uw adres er (nog) niet tussen? Bel dan met de gemeente via 0592-267777, mogelijk dat er nog analoge gegevens beschikbaar zijn. Indien de gemeente geen tekening heeft Bent u zelf verantwoordelijk voor het achterhalen van de locatie.

  • Indien bij een verstopping het betreffende putje leeg blijkt te zijn, dan zit de verstopping in het gedeelte van de bewoner en komt de gemeente niet in actie. U zult dan zelf de verstopping moeten verhelpen of dat op uw kosten door een daarin gespecialiseerd bedrijf moeten laten uitvoeren.
  • Staat het putje vol rioolwater, dan zit de verstopping in het gemeentelijk gedeelte en kunt u deze rioolverstopping melden via de website meldingen.aaenhunze.nl of via telefoonnummer 0592-267777. Bij het maken van een melding wordt u op de hoogte gehouden van de voortgang.    
  • Gaat het om een melding die met spoed behandeld moet worden? Dan kunt u het beste gebruik maken van onze storingslijn. Het storingsnummer van de gemeente (0592 – 26 77 33) is 7 dagen per week buiten kantooruren bereikbaar. 

Als u, zonder eerst zelf dit onderzoek te hebben verricht, op uw kosten een rioolontstoppingsbedrijf heeft ingeschakeld en de verstopping blijkt zich te bevinden in het gemeentelijk deel van de huisaansluiting dan aanvaardt de gemeente geen aansprakelijkheid en gaat dus ook niet over tot betaling van de door u gemaakte kosten.