Januari 2024

 • Doe mee met Pickle ball in Gieten

  09 januari 2024

  In sporthal de Goorns in Gieten is het vanaf januari mogelijk om Pickle Ball te spelen. Pickle ball is een combinatie van badminton, tafeltennis en tennis en wordt gespeeld op een veld met vergelijkbare afmetingen als een dubbelspel badmintonveld. Pickle ball is een toegankelijke sport voor iedereen, mede door de lagere balsnelheid.

 • Dynamic Tennis komt naar Annen!

  09 januari 2024

  Na het grote succes van de Dynamic tennis groep in Gieten gaat er een groep van start in Annen. Team Sport Aa en Hunze organiseert in samenwerking met Marco Gerritsen 5 gratis lessen Dynamic Tennis voor alle senioren uit de gemeente Aa en Hunze.

 • Kom gezellig wandelen in Gieten

  09 januari 2024

  Wandelen levert een positieve bijdrage aan de gezondheid, zowel fysiek als mentaal. O wandelliefhebbers in en rondom Gieten kunnen meelopen met een wandelgroep. De wandelgroep gaat uit van de gedachte ‘samen uit, samen thuis.’ De groep kijkt naar elkaar om, heeft alle tijd voor een praatje en goed voor sociale contacten. Na elke wandeling bestaat de mogelijkheid om een kop koffie of thee te drinken bij Impuls Welzijn.

 • Afval storten wordt duurder maar OZB blijft gelijk

  09 januari 2024

  Tijdens de Begrotingsvergadering heeft de gemeenteraad besloten om de onroerendzaakbelasting (ozb) vanaf 1 januari 2024 niet met 3,9 maar met 1,9 procent te verhogen.

 • Omgevingswet 2024, waar op letten?

  16 mei 2024

  Gaat u iets veranderen in uw leefomgeving? U gaat bijvoorbeeld uw huis verbouwen, een evenement organiseren of u wilt als ondernemer een loods wil laten plaatsen naast uw bedrijfspand? Dan krijgt u te maken met de Omgevingswet. Deze is ingegaan op 1 januari 2024.

 • Gemeenteraad in beeld

  09 januari 2024

  Wat doet de gemeenteraad? Hoe kom ik met raadsleden in contact? Hoe komen besluiten tot stand? Wat zijn moties en amendementen eigenlijk? Op deze en andere vragen wordt antwoord gegeven in de maandelijkse rubriek ‘gemeenteraad in beeld’. In deze rubriek zullen we veelgestelde vragen over de gemeenteraad beantwoorden. Heeft u zelf vragen over de gemeenteraad, dan kunt u deze vragen opsturen naar de griffie via e-mail griffie@aaenhunze.nl. Wellicht dat we uw vraag in een toekomstige editie kunnen beantwoorden. Deze maand gaan we in op de zogenaamde ‘gereedschapskist’ van de gemeenteraad. Welke middelen heeft de raad tot zijn beschikking om beleid te beïnvloeden of om onderwerpen onder de aandacht te brengen van het college en de gemeenteraad?

 • Gecombineerde achternaam kind per 1 januari 2024

  09 januari 2024

  Vanaf 1 januari 2024 worden de opties voor het kiezen van een achternaam uitgebreid. Ouders hebben vanaf dan ook de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie van hun beiden achternamen als achternaam voor hun kind.

 • Wethouderswissel in Aa en Hunze; Richard Heling beoogd tijdelijk wethouder

  09 januari 2024

  Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het verzoek van wethouder Bas Luinge om zijn ziekteverlof met ingang van 2 januari te verlengen met een periode van 16 weken. De VVD-fractie schuift huidig fractievoorzitter Richard Heling naar voren als wethouderskandidaat.

 • De Spiekeriek komt naar Ekehaar

  09 januari 2024

  De Spiekeriek gaat weer op reis!

 • Vernieuwde website gemeente Aa en Hunze live

  10 januari 2024

  Gemeente Aa en Hunze heeft vanaf 10 januari een vernieuwde website. De website wordt woensdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis officieel onthuld door burgemeester Anno Wietze Hiemstra.

 • Kortink Art exposeert in gemeentehuis Gieten

  11 januari 2024

  Tot vrijdag 9 februari is de expositie van Marjolein Kortink (Kortink Art) te bezichtigen in de centrale hal van het gemeentehuis (Spiekersteeg 1, Gieten). De expositie bestaat uit 19 hand geverfde olieverf schilderijen en is te bezichtigen op werkdagen tussen 8.30 – 16.00 uur en op donderdagen tot 19.00 uur.

 • Met ‘Ik zie je'- bankjes wil gemeente Aa en Hunze zelfdoding uit taboesfeer halen

  11 januari 2024

  De gemeente Aa en Hunze ondersteunt de campagne van Stichting 113 Zelfmoordpreventie, waarbij bankjes in de openbare ruimte omgeturnd worden tot zogenaamde ‘Ik zie je’-bankjes. Op 21 bestaande bankjes verdeeld over de gemeente worden metalen plaatjes gemonteerd, deze vragen aandacht voor zelfdoding. Op het plaatje staat de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’ in combinatie met een qr-code welke doorlinkt naar de website van 113 zelfmoordpreventie.

 • Nieuwjaarstoespraak burgemeester Anno Wietze Hiemstra 2024

  15 januari 2024

  Ik wil beginnen om u en uw dierbaren een voorspoedig en vooral gezond 2024 toe te wensen! Ik hoop dat u allen een prettige jaarwisseling achter de rug heeft en de feestdagen heeft kunnen vieren. De jaarwisseling in Aa en Hunze is dit jaar bijzonder goed en over het algemeen rustig verlopen en daar ben ik trots op. Zo hoort dat, samen feestvieren en elkaar het beste toewensen. Op sommige plaatsen in Nederland is dit helaas heel anders. Ik wil ook hier benadrukken ontzettend trots te zijn op onze hulpdiensten, brandweer, politie, ambulance en onze eigen buitendienst. In weer en wind, dag en nacht staan ze voor ons klaar. Graag een warm applaus ter waardering voor hen.

 • Kunstwerk 25 jaar Aa en Hunze onthuld

  15 januari 2024

  Tijdens de nieuwjaarsreceptie onthulden we het kunstwerk dat gecreëerd is ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Aa en Hunze. Het kunstwerk is gemaakt door Sonja de Ridder, een lokale kunstenaar uit Gieterveen.

 • Begraafplaats Eext overgenomen voor symbolisch bedrag

  15 januari 2024

  Het college van burgemeester en wethouders heeft eind vorig jaar besloten het eigendom van de begraafplaats in Eext over te nemen van de Stichting Begraafplaats Anderen, Eext.

 • Geplande uitbreiding obs De Dobbe on hold

  18 januari 2024

  Het aantal leerlingen van obs De Dobbe is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Hierdoor moesten er al verschillende ‘noodoplossingen’ worden getroffen.

 • Richard Heling benoemd tot waarnemend wethouder

  19 januari 2024

  Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 18 januari 2024 is Richard Heling (VVD) benoemd tot waarnemend wethouder in Aa en Hunze. Heling vervangt Bas Luinge tijdens zijn ziekteverlof.

 • Nominatie ‘Beste Bestuurder van een kleine gemeente 2023’

  22 januari 2024

  Burgemeester Anno Wietze Hiemstra is door zijn collega’s genomineerd voor de titel ‘Beste Bestuurder van een kleine gemeente 2023’. Hiemstra is één van de drie genomineerden. We zijn ontzettend trots op onze burgemeester!

 • Melding maken? Gebruik Signalen!

  22 januari 2024

  De gemeente heeft een nieuw systeem voor meldingen in de openbare ruimte: Signalen. Ziet u ergens een gat in de weg, een gevaarlijk hangende tak of iets anders in de openbare ruimte wat niet hoort?

 • Concert Nieuw Talent

  22 januari 2024

  Volwassenen die nog nooit een muziekinstrument hebben bespeeld, of dat in het verleden hebben gedaan, gaven afgelopen zaterdag een concert. Het Nieuw Talent orkest heeft gedurende 3 maanden gezamenlijk les gekregen. Nieuw Talent is een samenwerkingsproject van de 4 muziekverenigingen uit Aa en Hunze. Aan dit project hebben 45 mensen deelgenomen, waarvan er ongeveer 30 doorgaan in een vervolgorkest. Een prachtig resultaat!

 • Groot aantal storingen aan de openbare verlichting

  22 januari 2024

  Het aantal netwerkstoringen aan de Openbare Verlichting in de gemeente loopt enorm op. De gemeente meldt deze storingen aan de eigenaar van de kabel Enexis. Momenteel hebben zij te maken met te weinig capaciteit en dat de weersomstandigheden ook niet meewerken.
  De aannemer en Enexis doen hun uiterste best. Houdt er rekening mee dat het herstel van kabelstoringen langer duurt dan normaal.

 • Inloopspreekuur op donderdag 8 februari

  22 januari 2024

  Heeft u een vraag voor één van de collegeleden? Of heeft u een onderwerp dat u wilt bespreken? Dan kunt u op donderdag 8 februari tussen 16:30 en 17:30 uur terecht bij het inloopspreekuur in het gemeentehuis (Spiekersteeg 1 in Gieten).

 • Unieke Pickleball Clinic met Nederlands Kampioen Jan Jaap Uiterwijk Winkel

  22 januari 2024

  Op zaterdag 3 februari organiseert tennisvereniging TULP in samenwerking met Sportteam Aa en Hunze een exclusieve Pickleball Clinic onder leiding van Nederlands kampioen Pickleball, Jan Jaap Uiterwijk Winkel.

 • Uit de Raad 18 januari 2024

  22 januari 2024

  Binnen de gemeentelijke politiek heeft iedereen een eigen rol. Onze raad van 21 gekozen volksvertegenwoordigers bepaalt en controleert het beleid. Het college van burgemeester en wethouders bereidt het beleid voor en voert de besluiten van de raad uit. In de rubriek ‘uit de raad’ houdt de gemeenteraad u op de hoogte van haar besluiten. Wilt u in gesprek met de gemeenteraad of meer informatie? Ga dan naar aaenhunze.bestuurlijkeinformatie.nl. Tijdens de Raadsvergadering van 18 januari 2024 werden de volgende besluiten genomen:

 • De Spiekeriek in Ekehaar

  22 januari 2024

  Na een korte vertraging, vanwege weersomstandigheden, staat de Spiekeriek sinds maandag in Ekehaar. U kunt de iek vinden tegenover café Popken, op de hoek van de Hoofdstraat en de Hemmenweg. Vanwege de vertraging blijft de Spiekeriek iets langer staan. U heeft tot maandag 29 januari om uw bericht aan de gemeenteraad aan de boom te spijkeren. Met dit bericht kunt u een zorg, een opvatting of een blijk van waardering over alles wat de gemeentepolitiek aangaat delen met uw raadsleden.

 • Nieuwe truck voor de Voedselbank

  16 mei 2024

  De Voedselbank heeft een nieuwe truck met koelaanhanger aangeschaft om koelverse producten te vervoeren. Op vrijdag 26 januari werd de truck officieel in gebruik genomen en kregen de aanwezigen een demonstratie van de mogelijkheden die deze nieuwe truck te bieden heeft.

 • Inwonersavond Spiekeriek in Amen

  01 februari 2024

  De Spiekeriek is inmiddels vertrokken uit Ekehaar. De briefjes zijn van de boom gehaald en verzameld. De gemeenteraad gaat graag met alle inwoners van Aa en Hunze in gesprek om de opbrengsten te bespreken. Hiervoor organiseert de werkgroep Spiekeriek een inwonersavond.

 • Tijdelijk Noodfonds Energie open voor aanvragen

  01 februari 2024

  Heeft u een hoge energierekening en moeite om deze te betalen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een bijdrage van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds helpt om energieschulden te voorkomen. Op www.noodfondsenergie.nl kunt u checken of u in aanmerking komt en gelijk een aanvraag doen.

 • Nieuwe subsidieregeling lokale energie-initiatieven van start

  01 februari 2024

  In de gemeente Aa en Hunze zijn al diverse groepen aan de slag met energiebesparing en -duurzame energieopwekking. De nieuwe subsidieregeling lokale energie-initiatieven is bedoeld om activiteiten en projecten van bestaande én nieuwe lokale energie-initiatieven zonder winstoogmerk in de gemeente Aa en Hunze te ondersteunen.