Leerlingenvervoer

Kan uw kind niet zelfstandig naar school? Misschien komt u in aanmerking voor leerlingenvervoer. U vraagt leerlingenvervoer aan bij de gemeente.

 

Aanvragen leerlingenvervoer 2024-2025       Vervoersadvies leerlingenvervoer 2024-2025

Aanvragen leerlingenvervoer 2025-2026       Vervoersadvies leerlingenvervoer 2025-2026

Logt u in met uw DigiD? Dan is de informatie die bij ons bekend is al ingevuld.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het aanvraagformulier? Dan kunt u terecht bij het Adviesloket van Impuls. Zij zijn te bereiken via adviesloket@impulsaaenhunze.nl. U kunt ook bellen met 0592-245924.  

Wanneer komt mijn kind in aanmerking? 

  • Basisonderwijs: Als uw kind niet zelfstandig naar het basisonderwijs kan, is er voor uw kind leerlingenvervoer. Bijvoorbeeld bij ziekte, een beperking of gedragsproblemen. Soms kan uw kind hier ook gebruik van maken omdat de school ver weg is.
  • Voortgezet onderwijs: Voor kinderen in het voortgezet (speciaal) onderwijs is er recht op leerlingenvervoer, als bij de gemeente is aangetoond dat zij door een lichamelijke, geestelijke, psychische of zintuiglijke beperking niet zelfstandig naar school kunnen. 

Beoordeling zelfstandigheid

Bij de aanvraag en erna wordt de zelfstandigheid van de leerling beoordeeld door de gemeente en wordt leerlingenvervoer toegekend voor de meest zelfstandige vorm van leerlingenvervoer die mogelijk is. Er zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie van de leerling, daarom verschillende vervoersvormen – en vergoedingen mogelijk. Van fietskilometervergoeding van 0,11 €/km, een OV -vergoeding (ook voor een eventuele begeleider), groepsvervoer door Connexxion, eigen vervoer met een kilometervergoeding van 0,23 €/km of een combinatie van eigen vervoer en groepsvervoer (als er sprake is van een vast schema).

Hoe vraag ik leerlingenvervoer aan bij de gemeente Aa en Hunze?

  • U kunt een aanvraag indienen voor fiets, Openbaar vervoer met begeleiding, groepsvervoer en /of eigen vervoer.
  • Bij een vast vervoersschema is ook een combinatie mogelijk van eigen vervoer en groepsvervoer.
  • Geef bij delen waar u zelf het vervoer regelt dit direct aan. Er wordt niet met terugwerkende kracht vergoedt. 

Dichtstbijzijnde toegankelijke school
Als uw (pleeg)kind in aanmerking komt voor leerlingenvervoer, is het belangrijk dat u dit aanvraagt naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school. Is een school vol, dan kunt u bij het aanvraagformulier leerlingenvervoer vast een volverklaring van de school uploaden.
De gemeente beslist per aanvraag of er recht is op leerlingenvervoer.

Soorten leerlingenvervoer

Er zijn drie soorten leerlingenvervoer:

  • Vergoeding openbaar vervoer
  • Groepsvervoer
  • Kilometervergoeding eigen vervoer

Kosten

Als uw kind een basisschool voor regulier onderwijs (dus geen speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs) bezoekt vraagt de gemeente een eigen bijdrage voor het leerlingenvervoer. Als deze basisschool op 20 km of meer afstand ligt van uw huis is daarnaast nog een andere eigen bijdrage van toepassing. Of u de eigen bijdrage moet betalen hangt af van uw inkomen. Meer informatie over kosten leest u op de pagina Leerlingenvervoer kosten.
 

Openbaar vervoer

Wanneer uw kind niet alleen kan reizen, worden ook de kosten voor de begeleider vergoed. Is uw kind te jong om met het openbaar vervoer te reizen? Of kan uw kind vanwege zijn of haar handicap niet met het openbaar vervoer reizen? Dan kan de gemeente groepsvervoer inzetten.

Groepsvervoer

Groepsvervoer kan ook ingezet worden als de enkele reistijd met het openbaar vervoer langer is dan anderhalf uur en de reistijd met het aangepast vervoer tot 50 procent of minder kan worden teruggebracht. Er wordt dan wel onderzocht of deze school de dichtstbijzijnde is.

Kilometervergoeding eigen vervoer

Als u uw kind zelf (deels) naar school brengt, kunt u een kilometervergoeding ontvangen. 

Niet (op tijd) doorgeven van wijzigen

Verandert er tijdelijk iets in uw situatie? Gaat uw (pleeg)kind bijvoorbeeld één dag of meerdere dagen niet mee met het leerlingenvervoer van Connexxion? Geef het dan direct door aan de vervoerder.  
Verandert er voor lange(re) tijd iets in uw situatie? Geef het dan eerst door aan de gemeente. De vervoerder heeft toestemming van de gemeente nodig om de wijziging in te laten gaan. 
Wijzigingen kunt u doorgeven aan leerlingenvervoer@aaenhunze.nl.

Contact

Ik heb mijn aanvraag ingediend, en nu? 

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal verlengen.

Bent u het niet eens met ons besluit? 

Als u het niet eens bent met onze beslissing, kunt u een bezwaarschrift indienen. U kunt dit tot 6 weken na het ontvangen van ons besluit doen.

Uitzondering op de regels

Bij bijzondere situaties kan het college besluiten een uitzondering te maken op de regels die van toepassing zijn. 

Gemeente Aa en Hunze, Hanne Ketelaar (Maandag, dinsdag en donderdag 9.00 - 14.00 uur)
•    Telefoon: 0592-267777
•    E-mail: leerlingenvervoer@aaenhunze.nl

Vervoerder Connexxion
•    Telefoon: 050 366 66 66
•    E-mail: leerlingenvervoernoord@connexxion.nl

Meer informatie kunt u vinden op de website van Publiek Vervoer.