Energiecoach Dick over isoleren, isoleren, isoleren

Binnen de gemeente Aa en Hunze is een groep vrijwillige energiecoaches actief. De energiecoaches willen graag met inwoners in gesprek over manieren om energie te besparen. Het zijn stuk voor stuk gedreven inwoners, die allemaal een passie hebben voor energie, het milieu en duurzaamheid. Dit keer komt Dick Sybenga aan het woord. Al vanaf jongs af aan intrigeert energie hem.

Dick (1953) groeide op in een boerderij in Blokum, een gehucht enkele kilometers boven Groningen. Er was geen water, geen elektriciteit en geen gas. Handig omgaan met energie dat werd Dick met de paplepel ingegeven. Zo had zijn vader tijdens de Duitse bezetting een windmolentje op het dak staan om onder andere naar illegale radiozenders te kunnen luisteren. De radio staat nog steeds bij Dick in huis.

Dick werkte bijna dertig jaar bij de NAM. Zijn motto was altijd om zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken: “Hadden we dat maar gedaan. Met name toen de hele problematiek rond de gaswinning aan het licht kwam, heb ik dit regelmatig gedacht. Het goed isoleren van woningen is iets van de laatste jaren. Als we ons hier een aantal decennia eerder meer bewust van waren geweest, dan hadden we misschien minder aardbevingen gehad. Daarmee hadden we inwoners van Groningen en Noord-Drenthe veel ellende mee kunnen besparen”.

Een aspect van energiebesparing die altijd speciale interesse van Dick heeft gehad is Peak Shaving. Hij noemt het onbelans. Nadat Dick zijn loopbaan bij de NAM beëindigde, is hij zich verder in deze techniek gaan specialiseren. Jarenlang heeft hij een aantal bedrijven geholpen die een piek veroorzaakten op het elektriciteitsnet, zoals bakkerijen en fastfoodketens. Dick dacht mee hoe zij de piekvraag naar energie konden afvlakken door opgeslagen energie te gebruiken: “En sinds een jaar beschik ik over een thuisbatterij om het maximale rendement uit mijn zonnepanelen te halen”. 

Verduurzamen betekent voor Dick: ‘isoleren, isoleren, isoleren’. Als energiecoach legt hij hier het accent op. Het isoleren van de vloer, gevels, dak: “Je kunt het zelfs vier keer zeggen, omdat je het glas ook mee moet nemen. Als je eenmalig goede voorzieningen treft voor vloer, gevels, dak en glas gebruik je bijna geen energie meer. Het is met name belangrijk dat we ons richten op inwoners die gaan verhuizen. Dan worden vaak eerst de keuken en de badkamer aangepakt, maar vervolgens ook de vloerverwarming. En daarmee begint verduurzamen”. 

Het coachen geeft Dick een goed gevoel als hij hoort dat inwoners zijn advies waarderen, ook al hebben ze nog geen besparende maatregelen genomen. Voor Dick is bewustwording de eerste stap. Soms nemen inwoners na zijn bezoek toch verdere maatregelen: “Laatst was ik bij huurders die na mijn bezoek een regenwatersysteem hebben gekocht. Dat vond ik een heel mooie ervaring.”

Dick hoopt dat er met hem een aantal nieuwe energiecoaches in Aa en Hunze opstaan en een handje willen helpen bij het verduurzamen: “Inwoners kunnen zoveel doen met hun huis en omgeving, zodat zij en toekomstige generaties er baat bij hebben”. 

Wilt u ook verdere stappen nemen, vraag dan geheel kosteloos een gesprek aan met één van de tien energiecoaches van Aa en Hunze. Zij brengen graag een bezoek. Stuur hiervoor een e-mail naar energiecoach@aaenhunze.nl of ga naar www.aaenhunze.nl/energiecoach.