Energiecoach Wim moedigt inwoners aan om na te denken over hun energiegebruik én voorziet hen van bruikbare tips

In de gemeente Aa en Hunze zijn al enkele jaren tien energiecoaches actief. De energiecoaches gaan graag met inwoners in gesprek over manieren om energie te besparen. Deze keer delen we het verhaal van Wim Meijer.

Wim Meijer (1954) heeft een passie voor energie die teruggaat tot zijn studiejaren elektrotechniek in Groningen. Na meer dan tien jaar bij Avebe in Gasselternijveen te hebben gewerkt en vervolgens bij de Provinciale Waterstaat Groningen, weigerde hij stil te zitten na zijn pensionering. Toen vijf jaar geleden de provincie Drenthe een oproep deed voor energiecoaches, heeft hij hierop gereageerd. 

Sindsdien heeft Meijer zich gestort op zijn rol als energiecoach, waarbij hij zijn kennis en passie voor energiebesparing deelt met anderen. Vooral in Gasselte, Gasselternijveen en Gasselternijveenschemond bezoekt Wim veel inwoners: "Als energiecoach is het mijn missie om bewoners aan te moedigen om na te denken over hun energiegebruik en om hen te voorzien van bruikbare tips", legt Meijer uit terwijl hij terugdenkt aan zijn bezoeken in de regio. "Wat me opvalt, is dat veel mensen in mijn buurt al mooie stappen hebben gezet in het verduurzamen van hun woning. Het is belangrijk om hen te bevestigen dat ze goed op weg zijn."

Wim bezoekt ook regelmatig inwoners van Aa en Hunze die een woning huren. Ook voor huurders is een bezoek van een energiecoach heel interessant. "Bij mijn bezoeken aan huurders zorg ik altijd dat ik een bespaartas bij me heb", vertelt Meijer enthousiast. "Die tas zit boordevol handige materialen waarmee ze direct aan de slag kunnen om energie te besparen. Tijdens onze gesprekken ben ik altijd duidelijk over wat de huurders zelf kunnen doen en welke maatregelen de verantwoordelijkheid zijn van de woningcorporatie. Van het sluiten van de gordijnen tot het aanbrengen van tochtstrips en  radiatorfolie, van het vervangen van halogeenlampen door LED-verlichting, er zijn genoeg acties die huurders zelf kunnen ondernemen", vervolgt Meijer. 

Wilt u ook ontdekken hoe u kunt besparen op uw energieverbruik? Vraag dan geheel kosteloos een gesprek aan met een van de tien energiecoaches van Aa en Hunze. Ze komen graag bij u langs. Stuur hiervoor een e-mail naar energiecoach@aaenhunze.nl of ga naar www.aaenhunze.nl/energiecoach.  

Wim Meijer