Energiecoach Ben roept op: “Word vrijwillige energiecoach in Aa en Hunze!”
De gemeente Aa en Hunze zoekt enthousiaste nieuwe energiecoaches om inwoners te helpen met hun energievraagstukken. Met slechts negen actieve coaches kunnen we de groeiende vraag niet bijbenen. Steeds meer mensen hebben vragen, vooral door nieuwe subsidieregelingen die isolatie en andere energiebesparende maatregelen aantrekkelijk maken. Sluit ook aan en help ons team versterken.
Maak kennis met energiecoach Ben Ernens
Eén van de ervaren energiecoaches in Aa en Hunze is Ben Ernens (1945) uit Rolde. Al sinds de eerste oproep van de gemeente zet hij zich in als coach. Voor Ben is het belangrijk om iets terug te doen voor de gemeenschap: “Je kunt afwachten totdat je gevraagd wordt, maar je kunt ook zelf het initiatief nemen,” vertelt hij.
Ben is altijd al bezig geweest met energie en duurzaamheid. In 1996 startte hij zijn eigen bedrijf, Ernens Consult Rolde, gespecialiseerd in energiebesparing binnen koel- en vriestechniek. “Vroeger waren diepvrieseilanden in supermarkten onafgedekt. Voor een landelijke groothandel heb ik meegewerkt aan het plaatsen van doorzichtige afdekkingen. Dat zorgde voor een energiebesparing van wel vijftig procent,” legt hij uit. Ook nu adviseert hij bedrijven over subsidies zoals de Energie Investeringsaftrek. “Dat kan ik mooi van achter mijn bureau doen,” zegt Ben met een glimlach.
Een leven vol vrijwilligerswerk
Naast zijn werk als energiecoach is Ben al zijn hele leven actief als vrijwilliger, onder andere bij de tennisclub, als schaatstrainer, voor dorpsbelangen en de kerk. Hij merkt dat het in kleinere kernen vaak makkelijker is om vrijwilligers te vinden: “In kleine dorpen doet iedereen mee. Ontbreek je bij een activiteit, dan vragen mensen waarom je er niet was. De sociale controle is daar veel groter.”
Ben’s betrokkenheid bij duurzaamheid stopt niet bij het coachen. Hij is ook actief in de werkgroep Rolde Energie Neutraal, een bewonersinitiatief dat zich inzet voor een energieneutrale toekomst voor Rolde en omgeving. Zijn droom? “Dat inwoners gezamenlijk energie opwekken en dit via een soort buurttransformator delen met de directe omgeving. Helaas zijn we daar nog niet, maar samen werken we er hard aan.”
Waarom energiecoach worden?
Het werk als energiecoach biedt niet alleen de kans om anderen te helpen, maar ook om waardering te ontvangen. “Ik merk dat inwoners van Aa en Hunze oprecht geïnteresseerd zijn in wat ik te vertellen heb,” zegt Ben. Daarnaast spreekt hij zijn waardering uit voor Xandra van Zon, de coördinator van de energiecoaches: “Zij zorgt niet alleen voor duidelijke communicatie, maar ook voor dat belangrijke schouderklopje naar ons als vrijwilligers.”
Hoewel Ben voorlopig nog niet aan stoppen denkt, heeft hij wel het plan om zijn rol als energiecoach te beëindigen als hij 81 jaar wordt. “Misschien plak ik er nog wel een jaartje aan vast,” grapt hij. Maar het is duidelijk dat de gemeente nieuwe coaches nodig heeft om deze belangrijke taak voort te zetten.
Ontmoet Ben tijdens de Dag van de Duurzaamheid
Op dinsdag 10 oktober a.s. vindt de Dag van de Duurzaamheid plaats. Gemeente Aa en Hunze heeft ook een aantal activiteiten rond deze dag georganiseerd. Zo staat de Duurzame Bakfiets van Aa en Hunze ’s middags van 14.00 uur tot 16.00 uur bij MFC Boerhoorn in Rolde. Ben Ernens gaat dan graag in gesprek over zijn rol als energiecoach. Ben hoopt dat deze dag niet alleen nieuwe aanvragen voor energiescans oplevert, maar ook enthousiaste mensen die zich willen aanmelden voor de opleiding tot energiecoach. “Duurzaamheid vraagt iets van ons allemaal,” besluit Ben.